Народни оркестри / Оркестър "Колорит"
Начало
Новини
Предстоящи концерти
Фестивали
Фолклорни ансамбли
Музиканти
Певци
Народни оркестри
Фолклорни фюжън групи
Хореографи
Видео
Интервюта
Фолклора и Еврофутбол
Нестинарство
Занаяти
Изпълнители - контакти
Бит и обичаи
Музиката на България
Форум
За контакти

Flash music player.
 
<< назад <<  
 
Highslide JS
 
 

Highslide JS

Страхил Иванов Ванков – акордеон и гайда

Страхил Ванков е роден на 16 май 1974 г. в Ивайловград. Започва да свири на гайда през 1987, под ръководството на проф. Мария Стоянова – първата жена, която професионално свири на гайда. През 1988 е приет в музикалната гимназия в Широка Лъка със специалност гайдарство. Там той усъвършенства стила си на свирене под ръководството на известният гайдар Васил Бебелеков.

Веднага след завършването на гимназиалното си обучение, Страхил започва да свири в дуо с кларинетиста Младен Малаков, а по-късно и с.някои от най-именитите музиканти на българската народна музика – Иво Папазов, Петър Ралчев, Мария Карафежиева и др.

Страхил споделя любовта към музиката с баща си, Иван Ванков и брат си, Атанас Ванков, които също са известни с таланта си из България. Заедно с тях той гастролира и на световната сцена като акордеонист. Живее в Чикаго от 1995 г., откъдето започва и успеха му на американската сцена. Също така участва като интруктор по акордеон във фестивала в Мендосино, Калифорния. Понастоящем, Страхил свири с група „Колорит“.

 

Highslide JS

Ангел Жеков Жеков – кавал и клавирни инструменти

Ангел Жеков е роден на 3 октомври 1974 г. в Пловдив. Седемгодишен започва да свири на пиано в Детската музикална академия в Харманли. Любовта към музиката идва от баща му, известният певец Жеко Ангелов. Когато става на 10 години, Ангел започва да свири и на кавал. През 1988 е приет в НУФИ „Филип Кутев“ в гр. Котел. През следващата година започва солови изпълнения заедно с добри музикални групи от България и чужбина. От 1993 учи в Академията за Музикално Изкуство, гр. Пловдив. Участва в множество концерти заедно с оркестъра на академията. По същото време и свири с някои от най-известните музикални групи на България, като „Орфей“ на Георги Янев, „Ямбол“, „Тракия“ на Иво Папазов и Петър Рачев, „Канарите“ и др. През периода Ангел също така композира и детски народни песни, в които съчетава фолклора с модерни музикални мотиви.

През следващите няколко години Ангел заслужава признанието като един от най-добрите кавалджии в България. През 1999 г., заедно с Николай Георгиев, Ангел сформира фолклорната формация „Академика“. По това време Ангел вече е учител и изпълнител в Чикаго, където участва в група „Колорит“.

 

Highslide JS

Николай Тодоров Георгиев – китара и тамбура

Николай Тодоров Георгиев е роден на 23 октомври 1974 в Кюстендил. Десетгодишен започва да свири на тамбура, а през 1993 завършва музикалната гимназия „Филип Кутев“ в гр. Котел. Същата година е приет в Академията за Музикално Изкуство, гр. Пловдив.

По време на обучението си, Николай участва като солов китарист в много от концертите на училищният оркестър, под диригенството на небезизвестния Милчо Василев. През първата му учебна година в академията дори е поканен да свири с един от най-известните български оркестри – „Орфей“, под диригенството на Георги Янев, където също така свири и известният акордеонист  Петър Ралчев. След години Николай участва в много от проектите на Петър. През годините, Николай е свирил с някои от най-известните български музиканти, включително Иво Папазов, Делчо Митев, „Канарите“ и много други. През 1999 става един от създателите на фолклорната формация „Академика“, с която участва в концерти из цяла България. Понастоящем, Николай продължава кариерата си в Чикаго, заедно с група „Колорит“.

 

Highslide JS

Красимир Господинов Недялков – клавирни инструменти и гайда

Красимир Господинов Недялков е роден на 2 юни 1977 в Сливен. Любовта му към българският фолклор идва от дядо му Недялко Янакиев, който свири на кавал. Десетгодишен, Красимир започва уроци по гайда в Детска музикална академия „Мишо Тодоров“ в Сливен, където работи диригента Добромир Йорданов. След като става на 14, е приет в музикалната гимназия „Филип Кутев“, гр. Котел. Там Красимир усъвършенства стила си и се затвърждава наученото за същността на българската народна музика. Също така се научава да свири на пиано, което подпомага бъдещата му музикална кариера. През 1997 е приет в Академията за Музикално Изкуство, гр. Пловдив, където доусъвършенства уменията си и му се отдава възможност да свири заедно с някои от най-известните музиканти в България. Понастоящем живее в Чикаго и свири заедно с група „Колорит“.

 

Highslide JS

Теменуга Минчева Жекова – певица

Теменуга Жекова е родена на 10 октомври 1975 в Сливен. През 1982 музикалният й талант излиза на яве и й се отдава възможност да учи пиано и цигулка. Година по-късно започва да пее в хор „Добри Чинтулов“, където остава шест години. По това време изпълнява разнообразни песни, но най-много й допадат българските народни песни. Затова отива да учи в НУФИ „Филип Кутев“, гр. Котел, където прекарва пет години.

През 1995 г., след като е завършила гимназиалното си обучение, Теменуга участва в конкурс по народно пеене, в който талантът й печели първо място и прием в Академията за Музикално Изкуство, гр. Пловдив. Тя пее в хора на академията, под диригенството на прословутата проф. Василка Спасова. Печели слава и признание като солистка в най-трудните за изпълнение творби на професор Иван Спасов, професор Николай Стойков и професор Стефан Мутафчиев. Завършва академията с диплома за диригент и учител по музика.

В следващите години прави турнета по целия свят заедно с ансамбъл „Тракия“. По време на пътешествията си се запознава с група „Канарите“, в която става солистка. Там има късмета да работи с най-изявените музиканти на българската народна музика. През този период тя също така зописв двата си солови албума.

Понастоящем, Теменуга живее и твори в Чикаго, заедно с група „Колорит“.

 


Всички текстове, снимки, видео материали и музика са авторски на dancerbg, ансамблите, музикантите, певците и хореографите, както и на колегите от други сайтове. Използването им се преследва от закона за авторските права.

 
© 2009 Matsanov programing. Designed by: http://site4you.hit.bg