Певци / Николина Чакърдъкова / Биография
Начало
Новини
Предстоящи концерти
Фестивали
Фолклорни ансамбли
Музиканти
Певци
Народни оркестри
Фолклорни фюжън групи
Хореографи
Видео
Интервюта
Фолклора и Еврофутбол
Нестинарство
Занаяти
Изпълнители - контакти
Бит и обичаи
Музиката на България
Форум
За контакти

Flash music player.
 
 
Highslide JS

Николина Чакърдъкова живее и твори в едно малко градче, Гоце Делчев, в красивата Пирин планина. Обаянието на този край неизменно оказва влияние върху нейното творчество. Още от малка тя обича да пее, като първите й изяви са на семейни тържества. Музиката винаги е заемала специално място в живота й. Талантът й не остава незабелязан и на 16 години започва да пее в „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци” в град Гоце Делчев под ръководството на Запрю Икономов. Той е нейният първи учител, който я въвежда в музиката и й разкрива богатството на родния фолклор. Запленена от нашето национално богатство Николина и ансамбъла покоряват сцени в Канада, Италия, Холандия...

Тя осъзнава, че това, с което иска да се занимава е да пее. Кандидатства в Държавен ансамбъл „Пирин”, под ръководството на професор Кирил Стефанов,  и на 18 години заминава за Благоевград, но не след  дълго се завръща отново в родния град, за да създаде семейство, но нито за миг не загърбва музиката.

През всички тези години, с опита който е натрупала на сцената Николина Чакърдъкова израства и стига до идеята за създаването на албум, в който да бъдат включени частица от най – хубавите български песни от македонския край. Така през 1995г. излиза албумът „Чакай ма батьо Ванчо”. Това е само началото, защото вече назрява идеята за нещо още по – мащабно – да се върне интересът към народната музика, родното ни изкуство да се представи по един нов, различен начин и да достигне до сърцата на малки и големи.
През 2000г. се появява спектакълът „Любов и мъка от Македония” – с много танци, музика, пъстри костюми се представят обаятелните песни от пиринския край. Зала 1 на НДК е разтресена от хората и песните на непознатата до този момент певица, която ги провокира с появата си на сцената с панталон и шапка!

През 2001г. Николина Чакърдъкова препълва Зала 1 на НДК, където представя новия си спектакъл „Пуста младост”. Хората са очаровани, щастливи, за тях това е един незабравим празник. Сцената е огрята от пъстротата на декора, пищните костюми, игривите танци на Неврокопски танцов ансамбъл с главен хореограф Георги Хинов, пленителния глас на Николина Чакърдъкова... Към това вълшебство никой не може да остане безразличен. Цялата зала танцува заедно с Николина и нейните танцьори. Тази емоция се претворява с още по – голяма сила при всеки един концерт, на певицата, изнесен на площадите в цяла България.

През 2002г. Николина създава Школа „Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл”, в която деца от различни възрастови групи се учат на родните ни танци, на любов към фолклора.

През 2002г. с още по – голяма сила се появява спектакълът „Българска сватба”. 40 тъпана разтърсват отново препълнената Зала 1 на НДК. Всеки вече познава „ Магьосницата от Пирин”, която със своите колеги от Неврокопски танцов ансамбъл в този спектакал претворяват сватбената обредна традиция в македонския край.

През 2004г под Патронажа на президента Георги Първанов, коледната вечер огрява домовете на всички българи с новия спектакъл на Николина Чакърдъкова – „Една мечта”. Финалът на спектакъла пробужда патриотизма у всеки в залата и пред екраните, с пълно гърло запяват „Хубава си моя горо” и „ Мила Родино”.

През всички тези години Николина Чакърдъкова заедно със своите колеги от Неврокопски танцов ансамбъл веселят хората из цяла България.

През 2006г. Фондация „Николина Чакърдъкова” съвместно с Министерство на Външните работи и  Министерство на културата осъществяват проекта „Родино моя”, който има за цел да представи фолклорното ни богатство на нас , българите зад граница и на чужденците. Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл накараха българите в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Брюксел, да изричат с гордост името на своята родина – България. На 16 май 2006г. те приковаха погледите на евродепотатите в Европарламента в Стразбург и предтставиха по един достоен начин България пред Европа.

На 9 май 2007г. Николина Чакърдъкова представя своя нов спектакъл „Магията български фолклор”. Певицата представя красотата на музиката, песните, танците от цяла България, излизайки от очертанията на македонската фолклорна област.

На 2 октомври 2007г. Николина заедно със свои съмишленици  започва един от най – смелите си проекти – създаването на един общ  дом за народната музика  - в лицето на Фолклор ТВ, където има място за всички изпълнители от цяла България. Певицата търси млади и талантливи хора, които обичат родния фолклор, защото това богатство, което имаме ние като народ, като нация, не можем да го оставим да бъде музеен експонат.

 


Всички текстове, снимки, видео материали и музика са авторски на dancerbg, ансамблите, музикантите, певците и хореографите, както и на колегите от други сайтове. Използването им се преследва от закона за авторските права.

 
© 2009 Matsanov programing. Designed by: http://site4you.hit.bg